Vinnaren

Vinnare i Gilla naturen: Klass 5 på Alviksskolan i Luleå

Filmen ”Skogen i Alvik” har utsetts till vinnare i tävlingen Gilla naturen. Klass 5 på Alviksskolan, Luleå, kommer under 2018 att få resa till en av Sveriges nationalparker. Tillsammans med nio andra finalistklasser kommer de också vara med och ta fram en utställning om barns tankar om natur och naturskydd på Naturhistoriska riksmuseet.

En jury med representanter från Centrum för naturvägledning, Naturvårdsverket, Naturskoleföreningen, Naturhistoriska riksmuseet och Sveriges naturum har utsett vinnaren med motiveringen:

Ett filosofiskt och fint sammanställt bidrag som på ett härligt sätt kombinerar människa och natur och som uttrycker glädjen av att vara i naturen och på just denna plats! På ett lustfyllt och tilltalande sätt förmedlas varför naturen bör bevaras. Vi gillar den kombination av glädje, naturupplevelse och naturintresse som filmen förmedlar. Ett extra plus för det fina introt.

Se vinnarbidraget, Skogen i Alvik, här:

Kontaktperson för klassen är Katarina Eriksson (katarina.eriksson@skol.lulea.se 0730879760)

 

Foton: Katarina Eriksson.

Klassen vinner en resa till en nationalpark med guidning och spännande aktiviteter. Resan äger rum någon gång under 2018 och klassen får välja att åka till någon av följande nationalparker: Abisko, Fulufjället, Skuleskogen, Söderåsen och Tyresta.

Läs mer om tävlingen och priset här: http://gillanaturen.se/tavling

Gilla naturen är ett läromedel och en tävling för årskurs 4-6 om att upptäcka och uppskatta natur. I tävlingen har skolelever fotograferat eller filmat en plats i naturen och skrivit en motivering till varför de gillar platsen och varför de tycker det är viktigt att skydda att den så den finns kvar om 50 år.

– Det har varit väldigt svårt att välja ut en vinnare bland finalisterna, säger Per Sonnvik projektledare för Gilla naturen på SLU. Hela 212 bidrag från hela landet har publicerats i tävlingen. Från dem tog vi fram tio finalister, vilket var svårt nog. Det är fantastiska bidrag som visar på elevernas engagemang och kärlek till sina naturplatser.

De tio finalisterna presenteras här: http://gillanaturen.se/finalisterna. Samtliga finalister kommer få vara med och ta fram en utställning om barns tankar om naturskydd på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Utställningen kommer att visas från 20 februari till 26 augusti 2018 samt på museets hemsida.

– Genom utställningen vill vi erbjuda eleverna en arena för sina berättelser, filmer och bilder om natur de tycker mycket om. Vår förhoppning är att det också ska inspirera fler barn och unga att engagera sig för naturen, säger Bengt Staf, enhetschef på Naturhistoriska riksmuseet.

Gilla naturen är ett samarbete mellan Centrum för naturvägledning (vid SLU) och Naturhistoriska riksmuseet. Naturvårdsverket är huvudfinansiär. Läromedlet har tagits fram i samarbete med Naturskoleföreningen.

Varför ett läromedel om naturskydd?
Barn och ungdomar är morgondagens beslutsfattare. Det är viktigt att de får möjlighet att lära om hur dagens skydd och skötsel av naturen kommer att påverka dem, så att de kan uttrycka sina tankar och på det sättet påverka det som påverkar dem. Alla barn och unga bör få möjlighet att påverka hur deras närmiljö ser ut och utvecklas. Idag bor cirka 85 procent av Sveriges befolkning i städer och tätorter, vilket innebär att alla inte har naturen runt knuten. Att få möjlighet att komma ut i naturen åtminstone på skoltid kan ha betydelse för barns hälsa, välbefinnande och lärande.

Fakta
I Sverige finns 29 nationalparker och över 4 500 naturreservat. Läs mer om nationalpakerna på www.sverigesnationalparker.se

Kontakt:

Per Sonnvik, projektledare för Gilla naturen, Centrum för naturvägledning: 018-672444, gillanaturen@slu.se.

Bengt Staf, enhetschef Naturhistoriska riksmuseet: 08-51954268, bengt.staf@nrm.se.

Eva Sandberg, föreståndare Centrum för naturvägledning: 018-672447, eva.k.sandberg@slu.se.


Upp